Nowości technologiczne i kierunki rozwoju winiarstwa w regionie Tokaju były głównymi tematami 3 - dniowego wyjazdu szkoleniowego, w którym uczestniczyli członkowie i sympatycy naszego Stowarzyszenia.
W ramach wizyty uczestnicy odwiedzili winnice Beres, Naar, Basilikus i Simko, zapoznali się z działalnością Instytutu Badawczego Winorośli i Wina w Tarcal, byli także gośćmi burmistrza Hercegkut. Natomiast w stolicy najpopularniejszego i najbardziej utytułowanego węgierskiego regionu winiarskiego spotkali się z burmistrzem Tokaju, a także uczestniczyli w degustacji win z winnicy Hétszőlő, która odbyła się w historycznej piwnicy Rakoczego.
Region winiarski Tokaju został ustanowiony dekretem królewskim w 1737 roku i tworzy go 27 miejscowości. Charakteryzują go zarówno unikalne gleby wulkaniczne, jak i klimat sprzyjający tworzeniu się na winogronach specjalnej pleśni. To właśnie dzięki niej udaje się produkować unikalne w skali światowej wino aszu. Dominujące w Tokaju odmiany winorośli to Furmint, Hárslevelű i Sárgamuskotály, a także w niewielkich ilościach Kabar, Zéta i Kövérszőlő, a całkowita powierzchnia upraw wynosi 5,5 tys. ha. W 2002 roku apelacja tokajska została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.